Bugun...


Süleyman DURAK

facebook-paylas
Kırkpınar'da 'Kocaeli'nin altıncı başpehlivanı Mustafa Arslan'
Tarih: 05-07-2022 22:35:00 Güncelleme: 09-07-2022 22:37:00


Türk Yağlı Güreşinin Olimpiyat değerindeki 661.Kırkpınar Yağlı Güreşleri Edirne Sarayiçi Er Meydanında Pehlivanlar dualı çayıra salınırken, favori isimlerin yarı finali göremeden elenmesi büyük sürpriz oldu. Antalya’da gelen güreşseverler Ali Gürbüz, Orhan Okullu, Mehmet Yeşil Yeşil, İsmail Balaban’ın elenmesiyle tribünler karıştırdı.

Kırkpınar'da 'Kocaeli'nin altıncı başpehlivanı Mustafa Arslan'

Bu yılki Kırkpınar güreşlerinin en büyük süprizi şüphesiz Ali Gürbüz’ün elenmesiydi. Ebedi Altın Kemeri almak için Er Meydanına çıkan Ali Gürbüz Mehmet Yeşil Yeşil’le ikinci tur kurasında eşleşti. Peşrev çekmelerinin ardından her iki başpehlivan da, kıyasıya mücadele gerçekleştirdi. Normal sürenin dolmasının ardından puanlama sistemine geçildi. Yaklaşık 45 dakika süren mücadelede başpehlivan Yeşil Yeşil, ani atak yaparak Gürbüz’ü yendi. Başpehlivan Yeşil Yeşil ve sevenleri sevinç yaşarken, Gürbüz ise ebedi altın kemere veda etmenin hüznünü yaşadı. 2019 ve 2021 yıllarında Kırkpınar şampiyonu olan Gürbüz, bu yıl da şampiyon olsaydı ebedi altın kemeri sahibi olacaktı. Çadırına özel tuvalet bile yaptırdığı söylenen Kırkpınar'da son iki yılın başpehlivanı Ali Gürbüz ve finalisti İsmail Koç’un 2'nci turda turnuvadan elenmesinin ardından 3'üncü turda da sürprizler yaşandı. Gürbüz’ü eleyen İsmail Yeşil Yeşil, Ertuğrul Dağdeviren’e yenilirken, Orhan Okulu ise Cengizhan Şimşek’e kaybetti.

Kocaeli Başpehlivanlar Nedim Gürel, Faruk Akkoyun, Recep Kara elenirken Tanju Gemici, Cengizhan Şimşek’le ve Hüseyin Gümüşalan’da Mustafa Taş ile çeyrek finalde eşleşti. Denk pehlivanların güreşlerinde seyirciler keyifli mücadeleler izlediler. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor’un yağlı güreşteki son oluşumunun başında olan Ömer Arslantaş, Mavi Beyazlı Kulübün Antrenörleriyle Kırkpınar’da bütün gücüyle sporculara teknik ve taktik destek vermeye çalışırken adeta çayırda basmadık yer bırakmadı. 661.Kırkpınar’ın Yağlı güreşe büyük yatırım yapan Kocaeli Büyükşehir açısında en önemli başarı Başaltında ikinci olan Mustafa Arslan’ın seneye başpehlivanlık için güreşebilecek olmasıydı. Teşvik 1 kategorisinde İkinci olan Ömer Gül’de kürsüye çıkmayı başarırken ileride başpehlivanlık hedefine yürüyebilecek genç bir isim olarak dikkat çekti

BM-UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesinde olan Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali Osmanlı’nın Başkenti Edirne’ye başta turizm olmak üzere her açıdan büyük hareket getiriyor. Edirne’nin sembolü ciğerciler ve köftecilerde masalar bir dolup bir boşalırken, kentin bir diğer ürünü Badem Ezmesi Kırkpınar için Edirne’ye gelenlerin alıp götürdüğü bir başka lezzet.

Gençlik Spor Bakanlığı, Edirne Belediye Başkanlığı, Türkiye Güreş Federasyonu işbirliğiyle düzenlenen 661.Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşlerini izleyen 10 bini aşkın seyirci yağlı güreşe doydular ve sene Edirne’de buluşmak için sözleştiler.





YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HAVA DURUMU
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI